Aanleg

gazonaanleg

Gazonaanleg

Graszoden leggen is een snelle manier om ene prachtig gazon te krijgen en wij kunnen de aanleg geheel voor u verzorgen. U kunt zo op een snelle en eenvoudige manier direct van uw prachtige gazon gaan genieten.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het gras zelf te leggen, zodat u na wat zweet druppels met een voldaan gevoel over uw nieuwe gazon uitkijkt. Heeft dit uw voorkeur? Volg dan het stappenplan hieronder

Stappenplan graszoden leggen

Stap 1

Bepaal waar en hoe groot het gazon moet worden. Steek een paar stokken in de grond en trek daar tussen een draad. Probeer zo nauwkeurig mogelijk het oppervlak te bereken. Houd rekening met een snijverlies van ca 5%, en bij een gazon met veel organische vormen tot wel 10%.

Stap 2

Verwijder al het oude gras, onkruid, beplanting, wortels en stenen. Spit de grond wat los en egaliseer deze met een hark. Eventueel kunt u tuinaarde aanbrengen om het niveau omhoog te brengen. Daarna is het belangrijk dat de grond gelijkmatig weer wordt vastgelopen of gewalst. Voor een snelle hechting kunt u DCM aanleg gazonmeststof aanbrengen. Let op geen kunstmest, hierdoor kunnen de wortels verbranden!

Stap 3

Leg als eerste de contouren van het gazon en daarna de rechte banen ertussen. U kunt er voor kiezen om de banen heen en terug te leggen, dit geeft het welbekende stadioneffect. De graszoden moeten met de naden zo dicht mogelijk tegen elkaar aan gelegd worden.

Stap 4

Als de graszoden gelegd zijn moeten ze direct gesproeid worden om uitdroging te voorkomen. Ongeveer 20 liter (2 grote emmers) per m². De opvolgende 2 weken dagelijks goed sproeien, zo nodig 2 maal per dag. Daarna naar behoefte water geven. De graszoden mogen niet krimpen of verkleuren door uitdroging.

Stap 5

Het gazon kan na het leggen betreden worden als dat nodig is, maar wel voorzichtig. Als er gesproeid is kunnen de graszoden gemakkelijk scheuren of verschuiven en is de ondergrond wat minder stabiel, het is daarom beter om er niet overheen te lopen.

Stap 6

Na 1 week mag het gras voor het eerst gemaaid worden, maar niet te kort. Laat het gras minimaal 4,5 cm lang, dan is de her-groei beter en droogt het minder snel uit. Na een paar weken mag het wat korter gemaaid worden. Als het geregend heeft of gesproeid is kunt u beter wachten met het maaien totdat het gras opgedroogd is.