Onderhoud

Gazon onderhoud in stappen

Een mooi en goed gazon kunt u alleen houden als het onderhoud goed en op de juiste tijd wordt uitgevoerd. Gelukkig hoeft het niet heel veel tijd in beslag te nemen.

Eén van de grootste fouten die met een gazon gemaakt worden is niet op tijd geven van voldoende en juiste voeding. Deze kunt u bij ons verkrijgen

 

Hieronder onze tips

Maart – april: voorjaar,

Wanneer de lente in de lucht hangt komt je gazon weer tot leven, dit is dan ook het juiste moment voor de eerste bemesting, DCM meststof Vital Green is de perfecte kickstart voor uw gazon, met extra magnesium voor een mooie diep groene kleur. U merkt het resultaat binnen een paar weken.

Juni – juli zomer,

De Vital Green kunt u in de droge warme zomermaanden nogmaals strooien, ook dient u in warme periodes extra te beregenen.

September: goed voorbereid de winter in,

Met voeding in het najaar bereid je je gazon voor op de gure wintermaanden en beschermt het tegen vorst en betreding. DCM Gazonmeststof Najaar bevat extra kalium voor een sterkte mat en minder kans op mos en kale plekken en onkruid.

Winterkuur met kalk,

Tussen half oktober en half februari kunt u kalk strooien. 

Kalk zorgt voor betere zuurtegraad van de bodem, waardoor het wortel pakket stevig blijft en beter bestand is tegen het aangroeien van mos en onkruiden.

Maaien,

Een gazon moet geregeld gemaaid worden. Maar hoe vaak? 

Dat is gemiddeld 1x per week in het groeiseizoen. Door regelmatig te maaien krijgt u een vollere grasmat. Maai nooit korter dan 3 cm. Bij de laatste maaibeurten voor de winter iets minder diep ca 5 cm.

Maai afwisselend in de lengte en breedte van het gazon zo voorkomt u “baarden”

Beregenen,

Tijdens droge periodes moet u het gazon beregenen. De beste tijd om te beregenen is ’s ochtends of ’s avonds. Geef voldoende water zodat de ondergrond ook vochtig wordt. Een vochtige toplaag op een droge ondergrond leidt tot luie wortels.

Minder vaak beregenen met ruim water is beter dan dagelijks met een kleine hoeveelheid.

Mos is een van de meest voorkomende problemen in het gazon. U kunt dit voorkomen door goede verzorging. Goede bemesting stimuleert de groei van het gras, waardoor de mos groei minder makkelijk kan groeien. Maai het gras niet te kort zeker niet als deze in de schaduw ligt. Maar wel regelmatig. In de winter/ vroege voorjaar kunt u het gazon voorzien van kalk, dit help mos vorming te voorkomen. Ook is er een speciale meststof beschikbaar met indirecte werking tegen mos.

Hoe langer het gazon in de tuin ligt hoe meer kans dat er onkruiden gaan groeien. De onkruiden komen voort uit zaden die erop waaien, veel voorkomende zijn het madeliefje, de paardenbloemen en de klaver. De beste methode om deze te verwijderen is met de hand eruit te steken. Zorg ervoor dat u uw gazon goed bemest dan groeien de opengevallen plekken snel weer dicht. 

sproeier